Uitgeverij Eigenbegeer  
   
Nieuw fotoboek: De Muur van Geraardsbergen.
     
     

   
Na de grote belangstelling voor de kasseistenen van de Muur stellen Uitgeverij Eigenbegeer en Studio Schrever in maart 2004 hun nieuwe boek voor:
De Muur van Geraardsbergen.

Uit de inleiding:
" Dit boek vertelt in foto’s het verhaal van een muur. Een muur van sportlui, een muur van helden, van doorbijters als ze op laatste krachten zichzelf gespiegeld zien in de gladde stenen die naar de triomf leiden. Lijden is hun deel om die triomf te vatten. Zwetend zwoegen ze naar de top, verrast van het niet kennen van zichzelf. Vloekend in wanhoop. De angst voor de val. Erger nog, voor de opgave.
Plaats van afspraak is een kleine stad in Zuid-Oost-Vlaanderen, Geraardsbergen, op het drie-provinciën-punt: Oost-Vlaanderen, Brabant, Henegouwen. De stad is door de eeuwen heen een strijdpunt geweest: door haar strategische ligging bekampten legers aan de grenzen mekaar.
Geraardsbergen heeft ook een rijke ambachtelijke geschiedenis: de historie van Manneke Pis, en van de mattentaarten, van de sigaren, van de chantillykant en de instrumentenbouwers. Er is ook de machtige en beroemde St.-Adriaansabdij geweest en een rijke bouwgeschiedenis (de neogotiek).
Bovendien groeit en bloeit de provinciestad in de natuurgroene Dendervallei. De Dender was de ader waardoor het bloed van overwinning, van de rijkdom, van de geschiedenis stroomde. Zoals menige andere rivier is de Dender de laatste jaren nu veeleer een dichtgeslibde ader.

Bovenal ligt Geraardsbergen langs de flanken van een heuvel, de Oudenberg, met zijn geroemde gekasseide helling: De Muur van Geraardsbergen.
Van deze muur wil het boek in uw handen een historie schetsen: een verhaal over het begin en het einde. En een nieuw begin."Het boek telt 60 blz., formaat A4, met 150 unieke foto’s in vierkleuren-druk.
Het boek vertelt de geschiedenis van de Muur, schetst dan de toestand van de Muur vóór de renovatie, de afbraak en de heraanleg. Ook de rol van de Muur in de Ronde van Vlaanderen wordt verhaald, met veel foto’s van de Rondedoortocht op de Muur zoals we ze de laatste jaren hebben gekend. En dan specifiek wordt de allerlaatste Ronde van Vlaanderen op de oorspronkelijke Muur belicht: de beelden van Van Petegem en Van den Broucke als eersten op die bonkige en verzakte kasseien. De oude Muur is weg, deze beelden zijn geschiedenis.
Als sluitstuk is een hoofdstuk gewijd aan de helden van de Muur: grote Belgische renners die er geschiedenis schreven, staan in het boek met hun portret met een historische kasseisteen in de hand. We vroegen hen ook wat de Muur voor hen betekende.

Het boek vertelt het verhaal vooral in foto’s met de nodige tekst en uitleg. Een must voor elke Rondeliefhebber.

“De Muur van Geraardsbergen” is te koop bij Studio Schrever, Kollegestraat 5, 9500 Geraardsbergen, tel. 054/41 32 79.

Studio Schrever • Kollegestraat 5 • B-9500 Geraardsbergen • Tel. +32 (0) 54 41 32 79